vrijdag 1 maart 2013

Springbank Rundlets & Kilderkins


type whisky: 10 jaar oude Campbeltown, gerijpt in kleine vaten
percentage: 49,4%
kleur: donker amber
geur: rook, rubber, sherry, citrus, hazelnoot en eiken
smaak: intense smaak met honing, kruiden en noten, vleugje turf
finish: mooie finish met noten, honing, eiken en sherry met een licht pepertje

Wat Laphroaig deed met hun "quarter cask" dat kunnen wij ook moeten ze bij Springbank hebben gedacht! Door het gebruik van relatief kleine whiskyvaten met een inhoud
van 60 liter (Rundlets) en 80 liter (Kilderkins) komt de whisky directer en beter in contact met de sappen en de oliën van het vat. Het vat geeft sneller zijn aroma's af en rijpt in feite sneller. Een jonge whisky uit een klein vat kan daardoor dezelfde complexiteit hebben als een oudere whisky uit een vat van normale grootte (+/- 200 tot 500 liter).

Het gebruik van deze kleine whiskyvaten is echter niet nieuw, reeds in de 17e en 18e eeuw werd hier al gebruik van gemaakt. Deze vaatjes werden direct aan de bevolking van Campbeltown verkocht en waren veel beter hanteerbaar en makkelijker in gebruik.

Rundlets & Kilderkins is gedistilleerd in 2001 en gebotteld in 2012 met een oplage van 9000 flessen en is not chill filtered en niet gekleurd. Het is werkelijk een hele mooie whisky die terugkijkt op een vervlogen whiskytijd van het vroegere Campbeltown. In de hoogtijdagen stikte het in Campbeltown van de illegale stokerijen en smokkelaars.

Springbank behoort tot één van mijn favoriete whiskymerken en daardoor ben ik misschien wat bevooroordeeld bij de beoordeling van nieuwe releases. De licht gerubberde turf gaat hier perfect samen met het frisse zuurtje en het zoetje van de sherry. Met een druppeltje water erbij wordt de whisky wat zoeter en zachter.
Een hele mooie en rijke Springbank, toppertje!


Over de whisky-streek Campbeltown:
Mull of Kintyre is een langgerekt uitsteeksel ten zuidwesten van Schotland, zo'n drie uur rijden van Glasgow, en lijkt bijna op een eiland. Mull komt uit het Keltisch en betekent Kaap. In de hiel van de Mull of Kintyre ligt Campbeltown, het kleinste whiskygebied van Schotland. Het is de enige stad op de Mull of Kintyre, met een haven aan de inham, Campbeltown Loch genaamd. Vroeger was Kintyre met een overvloed aan lokale gerst en turf een paradijs voor illegale stokers, het werd dan ook een van de eerste centra van de whisky industrie. Het was ook de enige plaats in de Westelijke Hooglanden met een steenkolenmijn, die verwarming voor de stills leverde en ook de natuurlijke haven, die stoomboten kon ontvangen was zeer belangrijk voor de whisky export.


Helaas bleven er na de recessies in de eerste helft van de 19e eeuw
van de 30 distilleerderijen maar 3 over waarvan Springbank er één is.

De Campbeltown maltwhisky hebben door de geringe invloed van het turf een totaal afwijkend smaakcomponent: frisse zilte neus en smaak. Dit komt door de ligging op het schiereiland, de zeenevels van Kintyre bestaan echt en het spreekt vanzelf, dat deze nevels bij het ademen van de vaten worden opgenomen.


2 opmerkingen:

  1. Wel een moedig statement, dat de whisky sneller rijpt. Wat ie eigenlijk heeft is sneller meer houtinvloed. Rijpen is niet alleen sappen uit het hout trekken, maar ook alcohol afbreken van grote naar kleine ketens, en interactie met de lucht in het vat. Dat gebeurt veel minder met zulke vaatjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zoals je het beschrijft klopt mijn omschrijving hierboven misschien niet helemaal maar wel gedeeltelijk. Daar komt nog eens bij dat elk vat anders is, het komt zelfs voor dat vaten met opeenvolgende nummers, gevuld met hetzelfde distillaat na dezelfde rijpingstijd toch geheel anders kunnen zijn. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van het specifieke microklimaat per vat. Maar voor wat betreft de interactie met de lucht geef ik je gelijk. Bedankt voor je reactie

    BeantwoordenVerwijderen