donderdag 25 april 2013

Dalmore 1990 vW 19 jaar


Collega blogger "Whisky Ruud" bespreekt de whisky's die hij proeft en de evenementen die hij bezoekt op zijn leuke en eigenzinnige website: www.whiskyruud.nl
Ruud schrijft leuk en zijn blogposts zijn inspirerend en interessant, over whisky raak je natuurlijk ook nooit uitgesproken. Ruud stelde mij voor om wat whisky samples uit te wisselen en dat leek mij een prima idee! Deze Dalmore 1990 vW is één van de samples die Ruud mij stuurde en komt uit the Ultimate Collection.


The Ultimate Collection is een serie die speciaal is geselecteerd door Han en Maurice van Wees voor The Ultimate Whisky Company in Nederland. Zij zoeken naar de mooiste vaten whisky die te vinden zijn in Schotland om hiermee hun flessen te vullen. Alle flessen uit deze serie zijn unchill filtered, genummerd, niet bijgekleurd, single barrel en, sinds 2005, afgebotteld op 46 % alcohol om zo de pure smaak van het geselecteerde vat in uw glas te laten komen.

Deze Dalmore is 19 jaar oud en heeft gerijpt in een sherry butt.
Destillatie datum: 11-09-1990, bottel datum: 24-08-2010.
Er zijn 489 flessen afgevuld, cask no. 9422.

Kleur: kopergoud

Geur: Een volle geur van boenwas en bijenwas met een mooie sherry ondertoon en een hele mooie cigarengeur. Verder florale en bloemengeuren die heel mooi gepaard gaan met een vleugje rook. Kortom een hele mooie neus, wauw!

Smaak: Aardachtig en licht geturfd, fruit en gember, selderij en maggie.

Afdronk: de smaak van sigaren blijft heerlijk hangen in de afdronk en is heel mooi in balans met de rooktonen. De finish is heerlijk lang.

Conclusie: Dit is mijn eerste whisky die ik heb mogen proeven uit the Ultimate Collection en ik ben erg benieuwd naar de rest van de collectie! Petje af voor deze Nederlandse bottelaars die hun whisky niet bijkleuren en niet filtreren. Deze Dalmore is een volle en toch zachte whisky, een mooi schoolvoorbeeld van een ouderwets schotse dram. Ik rook niet maar als ik zou roken dan zou ik bij deze dram een mooie sigaar opsteken :-)2 opmerkingen:

 1. Leuk Freek! Bedankt!

  Leuk beschreven ook. Is voor mij alweer een tijdje geleden dat ik deze gedronken heb. Ik kan me herinneren dat hij steeds beter werd naarmate de fles leger raakte. En jij hebt het laatste restje uit de fles ;-)

  Ga binnenkort met jouw samples beginnen (heb het een beetje druk gehad...). Vanavond denk ik!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dus ik heb het lekkerste gedeelte uit de fles :-)
  Ik ben benieuwd naar wat je van mijn samples vind Ruud!

  BeantwoordenVerwijderen