dinsdag 16 april 2013

Powers 12 jaar Gold Label


type whisky: Ierse blended whiskey, 12 jaar oud
percentage: 40%
kleur: amber
geur: aanvankelijk lijmgeur, gevolgd door vanille, honing, fruit (banaan/aardbei) en kokos
smaak: een lekkere moutsmaak, zeer fruitig en zacht
finish: korte afdronk waarbij de mout blijft hangen

Na een paar Schotse geweldenaren van whisky's te hebben getemd is het tijd voor een zachte en lieflijke Ierse whiskey! De meest bekende Ieren zijn natuurlijk de Jamesons en de Bushmills. Powers is ook een bekende Ier maar nog niet zo heel erg bekend in Nederland. En dat is jammer want Powers heeft veel moois te bieden!
Dit is een 12 jaar oude blended whiskey, geproduceerd door Midleton distillery. Deze mooie blend bestaat uit whiskey's tussen de 12 en de 24 jaar oud, waarbij de jongste leeftijd aangegeven wordt op het label.

Mijn ervaring:
Het is inderdaad echt een zachte whiskey. Direct na het inschenken valt er een scherpe lijmgeur te bespeuren, dat klinkt apart maar het is een aangename ervaring. De lijmgeur verdwijnt na een paar minuten als er meer fruit- en honingtonen doorkomen (doet me denken aan bourbon). Ook mout voert hier de boventoon. Verder proef ik aardbeien en vanillevla. De afdronk is kort waarbij de mouttonen wat blijven hangen. Een mooie fluweelzachte whiskey, heel toegankelijk en makkelijk te drinken! Het mooiste aan deze whiskey vond ik de lijmgeur in het begin, iets wat je niet heel vaak tegenkomt. Voor iedereen die weleens Jameson of Bushmills drinkt... probeer eens een Powers, het is de moeite meer dan waard :-)

Over de distilleerderij:
De distilleerderij Powers, sinds 1809 genoemd naar de toenmalige eigenaar John Power, lag aan de John's Lane, dicht bij de Liffey. Aan de andere kant van de rivier was destijds de grote concurrent Jameson gevestigd. Sinds hun fusie worden deze twee whiskey's niet meer in Dublin geproduceerd.

De stokerij werd in 1791 opgericht door James Power. Zijn zoon John, die zelfs tot ridder werd geslagen, doopte het bedrijf in 1809 om tot John Power & Son. De firma ontwikkelde zich bijzonder voorspoedig en stond op de Ierse markt, nog voor de toenmalige rivaal Jameson, op nummer één.

Jameson richtte zich hoofdzakelijk op de export. Powers kon bogen op innovatieve productiemethoden en bottelde als eerste stokerij de whiskey in flessen. Ook introduceerde men een miniatuurfles, de Baby Power. Kwalitatief was de distilleerderij eveneens zeer succesvol. Nadat de firma in 1871 werd uitgebreid, werden de gebouwen in victoriaanse stijl gerenoveerd. Ze drukken nog steeds een stempel op het straatbeeld. Met de fusie met IDG en de bouw van de nieuwe distilleerderij in Midleton werd hier, net als bij Jameson de productie stilgelegd. Nu herinneren vooral de drie stookketels nog aan het verleden. De mooie gebouwen herbergen tegenwoordig het National College for Art and Design.

De oude Powers distilleerderij, aan John's Lane:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten