donderdag 4 april 2013

The Balvenie - Masterclass


Het wijnhuis Zevenaar organiseerde in samenwerking met whisky.nl gisteravond een Masterclass van the Balvenie. Ik had me gelukkig op tijd ingeschreven want dat wilde ik zeker niet missen! Binnen een mum van tijd waren de kaarten uitverkocht.

Op het programma stonden de volgende whisky's:

- DoubleWood 12 year old
- Signature 12 year old
- Single Barrel 15 year old
- PortWood 21 year old
- Thirty year old
- en een mysterie Balvenie... dit was de Peated Cask 17 year oldIk kan nu natuurlijk uitgebreide tasting notes gaan beschrijven maar dat ga ik eens niet doen. Vooral honing, vanille en fruit is wat alle Balvenies met elkaar gemeen hebben. Voor mij persoonlijk sprongen er 3 whisky's uit, de DoubleWood 12 jaar, de Single Barrel 15 jaar en last but not least de 30 jarige Balvenie.

Zeker voor de prijs is vooral de DoubleWood 12 jaar een hele interessante whisky en een echte aanrader (+/- 35 euro). De Single Barrel 15 jaar is wat duurder (+/- 60 euro) maar geeft ook waar voor zijn geld. De 30 jaar oude is helaas niet voor mijn budget geschikt (+-/ 600 euro) maar toch leuk om eens geproefd te mogen hebben en hij is echt subliem!!


Brand Ambassador Tony van Rooijen gaf een mooie presentatie en hij vertelde erg enthousiast over de te proeven whisky's en over het bedrijf waarbij een leuke anekdote natuurlijk niet mocht ontbreken. (zie "walking the dog...").

Tony in actie... let op zijn blauwe "Schotland" schoenen ;-)

Walking the dog:
Vroeger zat er bij de ingang van elk warehouse een klein douanekantoor. Op alle whisky's die naar buiten gingen moest belasting worden betaald. Zelfs op kleine hoeveelheden. Zuinig als de Schotten zijn hadden de werknemers van the Balvenie daar iets op bedacht... in hun zak hadden ze een koperen pijpje, hol van binnen, aan de onderkant afgesloten en de bovenkant open. Dit pijpje hing aan een touwtje en was zo gemaakt dat het precies door het gat van een whiskyvat pastte. Zo kon men ongemerkt kleine hoeveelheden whisky ongezien naar buiten smokkelen om tijdens de lunch of 's avonds thuis te nuttigen. Omdat het aan een touwtje hangt en de Schotten dol zijn op hondjes bedacht men de uitspraak "walking the dog...". Als dat in het warehouse werd geroepen dan wist iedereen wat je ging doen, behalve de belastinginspecteur bij de uitgang natuurlijk ;-)


Over the Balvenie:
The Balvenie Single Malt Scotch Whisky is een product van William Grant & Sons Ltd. Dit veel bekroonde en onafhankelijke familiebedrijf is in 1886 door William Grant opgericht en wordt tot op de dag van vandaag door zijn nazaten gedreven. Al meer dan een halve eeuw is David Stewart aan de distilleerderij van The Balvenie verbonden. Hij hecht eraan om traditionele vaardigheden in ere te houden. Nergens anders is er nog een distilleerderij die haar eigen gerst verbouwt, nog altijd mout op haar eigen traditionele moutvloer en een eigen team van kuipers in dienst heeft om voor alle vaten te zorgen. Ze hebben zelfs een eigen kopersmid die de stills onderhoudt. Dit vakmanschap proef je echt terug in het glas, het is whisky zoals whisky hoort te zijn.
@Robert en Tom: bedankt voor deze prima verzorgde tasting!
@Tony van Rooijen: een leuke en inspirerende presentatie, top!

Ik ga de hond maar eens uitlaten...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten