maandag 8 april 2013

The Macallan 1824 Series - Amber, Sienna & Ruby

De hieronder getoonde whisky's heb ik helaas nog niet mogen proeven maar ik wil graag de nieuwe strategie van the Macallan onder de aandacht brengen... of dit een goede strategie is moet nog blijken maar de gedachte erachter is in ieder geval goed en veelbelovend!

Vernieuwde strategie: vatselectie op basis van kleur:
The Macallan introduceert een nieuwe werkwijze en gaat voortaan bottelen op kleur in plaats van op leeftijd. De Spaanse eikenhouten sherryvaten met de bijbehorende natuurlijke kleuren waren de inspiratiebron voor whiskymaker Bob Dalgarno. Hij zegt hierover: “De benadering op basis van kleur verschilt enorm van de conventionele benadering op basis van leeftijd. Het schept de mogelijkheid om te experimenteren met verschillende vaten en creatief te werken met onze complete voorraad gerijpte whisky”

Speciaal voor The Macallan 1824 Series (het jaar waarin the Macallan werd opgericht) selecteerde Dalgarno een aantal kostbare sherryvaten van het allerbeste hout. Hout is een natuurproduct, iedere boom is anders en zorgt voor andere kleuren en smaken. Met dit gegeven als uitgangspunt is men te werk gegaan. Leeftijd is niet langer allesbepalend. Bepalend zijn de natuurlijke eigenschappen van het hout. Zij geven kleur, geur en karakter aan de verschillende expressies Amber, Sienna en Ruby. De kleur varieert van licht tot donker, de geur van lichte citrus/vanilletonen tot rijkere, donkere tonen van gedroogd fruit.

De namen "Amber", "Sienna" en "Ruby" staan voor de kleur, smaak en natuurlijke mineralen.


Amber - een bloemige, zoete citrusgeur, die geleidelijk sterker wordt en doet denken aan zoete vanilletonen en pas geoogst graan. Op de achtergrond proef je krent, rozijn en kaneel, terwijl toffee, appel en suikerspin de boventoon voeren. In de mond vermengt zich de smaak van groene appel en citroen met kaneel. Gembertonen worden langzaam verdreven door fruit, gecombineerd met een subtiele hint van eikenhout. De afdronk is licht tot medium, met zacht fruit en een hint van graan, enigszins droog.


Sienna - een warme opening met een subtiele geur van vanille, duidelijk aanwezig maar niet overweldigend. Wat volgt is de geleidelijk steviger wordende smaak van sinaasappel, in balans gebracht door de verzachtende frisheid van groene appel. Dan proef je witte chocolade truffels, stevig en weelderig, met elegante tonen van eikenhout. In de mond manifesteert zich eerst een mix van dadels, vijgen en rozijnen, gevolgd door nootmuskaat en gember met een snufje sinaasappel en appel, waarna de vanille terugkomt. De afdronk is zacht, vloeiend en verwarmend.


Ruby - Spaans eikenhout prikkelt de neus om vervolgens schoorvoetend vrij baan te maken voor rijk gedroogd fruit en een langzaam doorsijpelende, scherpe stroopgeur. Aarzelend manifesteert zich iets zoets, maar meteen slaat het eikenhout gloedvol en volwassen terug. In de mond proef je een vloed van gember, nootmuskaat en hars, gevolgd door de ingehouden maar allesdoordringende zoetheid van sinaasappel en rozijn. Hoewel er nog even een hint van kruidnagel opdoemt, is en blijft het eiken overheersend. De afdronk van deze robijnrode drank is lang en blijft genotvol hangen.


Adviesverkoopprijzen zijn als volgt:
Amber: € 51,99
Sienna: € 69,99
Ruby: € 145,-


Over The Macallan:
The Macallan kreeg in 1824 een officiƫle vergunning om whisky's te produceren en belasting te betalen. Op dezelfde plek werd vroeger illegaal gestookt, een prachtige beschutte plek met overvloedige voorraden turf, gerst en water. De distilleerderij werd overgenomen door Roderick Kemp. Zijn nakomelingen zijn nog steeds betrokken bij the Macallan. Opmerkelijke eigenschappen van deze distilleerderij zijn onder andere het gebruik van kleine, hoekige, koperen pot stills en het gebruik van eikenhouten sherryvaten.

4 opmerkingen:

 1. Een mooi verhaal, maar is dit niet gewoon (weer) een marketingtruc om tegen een hogere prijs jongere voorraad aan de man te brengen?

  52-150 vind ik nogal prijzig voor een NAS.

  Wat vind jij?

  Ruud

  BeantwoordenVerwijderen

 2. Ha die Ruud,

  Het gebruik van "no age statement" is helaas niet nieuw in de markt. Diverse whiskymerken gingen the Macallan reeds voor en deze trend zet zich voort... Is de kwaliteit van de whiskyvaten dan zo vooruit gegaan de laatste tijd of is dit zoals je zegt gewoon een marketing truc om sneller de voorraden te verkopen?

  Als consument wil je waar voor je geld en de leeftijd van een whisky is daarbij een goede maatstaaf voor de prijs. Omdat we het hier over the Macallan hebben, een whiskymerk dat al tientallen jaren een bijzonder goede reputatie heeft en bekend staat om haar constante kwaliteit, ben ik geneigd om hen de voordeel van de twijfel te geven. Ik denk niet dat ze hun goede reputatie op deze manier op het spel durven zetten, maar goed dat is mijn persoonlijke mening. De tijd zal het leren...

  Groet,
  Freek

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helder. En met de volumes waarmee nu gedistilleerd wordt, krijgen we over 10-15 jaar waarschijnlijk weer te horen dat leeftijd er juist wel toe doet...

  En zeuren over prijzen van NAS bottelingen is makkelijk, maar over het algemeen zijn ze zo slecht nog niet (a'Bunadh, Teapot Dram, Storm, Glendronach CS, de Springbank CV bottelingen, Quarter Cask etc. etc.). Ik denk dat er ook nieuwe mindset nodig is voor de whiskyfreak ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja zeuren over NAS bottelingen is inderdaad makkelijk maar in sommige gevallen ook wel terecht. Die mindset vind ik toch nog moeilijk hoor, dat geef ik eerlijk toe. Aan de kleur van de whisky is namelijk totaal niet af te lezen wat de leeftijd is. De bottelingen die je opnoemt zijn inderdaad wel goed gelukkig :-)
  (Wat vond je van het kopje thee? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen