maandag 13 mei 2013

Big Peat private bottling


type whisky: Blend van 4 Islay malts, NAS
percentage: 50%
kleur: licht goud
geur: dieselolie, zachte turf, BBQ, citrus en sinaasappelschillen
smaak: florale turf, zacht met ananas en citrusfruit
finish: heerlijk lange afdronk met zachte rubberige rooktonen en een zoetje

Douglas Laing & Co stuurde mij deze mooie sample van de gelimiteerde private bottling van Big Peat. Bij de sample zat ook nog een hele leuke pen die een afbeelding van Big Peat projecteert :-) De website van Douglas Laing & Co is zeer de moeite waard om eens te bekijken, erg mooi vind ik zelf, anders en onderscheidend daardoor van andere whiskysites. (www.douglaslaing.com)


Mijn ervaring:
De karakters van Ardbeg en Caol Ila haal ik er direct uit, een mooie combinatie! De specifieke dieselolie geur van Ardbeg komt direct door en bij de eerste slok proef je de florale zachte turf van Caol Ila. De turf en geur van kampvuur gaan mooi samen met de frisse en zoete geuren en smaken van citrus, sinaasappel en ananas. De afdronk is heerlijk lang en zacht met erg lekkere rooktonen. Dit is lekker spul zeg, hier wil ik direct meer van in huis hebben :-)

Over Big Peat:
Big Peat is een blend van 4 Islay malt whisky's, bestaande uit Ardbeg, Bowmore, Caol Ila en last but not least Port Ellen. Deze private bottling heeft een hoger alcoholpercentage (50%) dan de normale Big Peat (46%). Helaas was ik nog niet eerder in de gelegenheid om een Big Peat te proeven dus kan ik het niet vergelijken. Dit mag de pret echter niet drukken want deze private bottling is werkelijk subliem! Deze whisky is niet chill filtered en aan de erg lichte kleur kan ik afleiden dat deze whisky niet is bijgekleurd, mooi!! Deze gelimiteerde private bottling heeft een oplage van 250 flessen met een inhoud van 50cl.


Big Peat de vuurtorenwachter...
Ik stel me zo voor dat Big Peat werkt als vuurtorenwachter en elke avond weer en wind trotseert om de lichten in de vuurtoren te ontsteken. Nadat hij zijn werk heeft gedaan schijnt hij zijn eigen licht in de lucht waardoor iedere inwoner van Islay weet dat Big Peat zijn werk weer heeft gedaan en de schepen weer veilig huiswaarts kunnen keren.
Big Peat heeft zijn welverdiende glas peated whisky weer verdiend!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten