woensdag 1 mei 2013

Glenmorangie Astar


type whisky: Highland Single Malt, 9 jaar
percentage: 57,1%
kleur: licht goud
geur: fris, boterachtig, vanille, witte chocolade en zoete mout
smaak: vanille, lekker zoet en heel fruitig, eikenhout, graan en cacao
finish: een heerlijk lange en zachte afdronk met honing en tropisch fruit

Glenmorangie behoort tot één van de mooiste en meest opgepoetste distilleerderijen van Schotland. Met deze Astar kwam ik jaren geleden reeds in aanraking toen ik deelnam aan een Masterclass van Glenmorangie. Ik kan me herinneren dat deze Astar er samen met de Nectar d'or uit sprongen, ik vond deze nog lekkerder dan de 25 jaar oude Signet. Wellicht komt dat door het hogere alcoholpercentage van Astar. Hoe meer alcohol des te duidelijker komen alle smaakprofielen naar voren. Maar pas op want een te hoog alcoholpercentage kan de smaakpapillen op de tong verdoven dus een beetje water toevoegen aan deze goddelijke drank kan geen kwaad en brengt zelfs wat meer geuren en smaken naar voren :-)


Dit is een dram die ik mij al jaren herinnerde en onlangs weer heb mogen proeven. Het was wederom een grote bevestiging, dit is een hele speciale single malt! Heerlijk om nu in het voorjaar te nuttigen na een zonnige warme dag terwijl de laatste zonnestralen nog ronddansen in de lucht. Dit is echt genieten...

Astar is een "vatted malt" bestaande uit een selectie van 10 superieure whiskyvaten. Ze is de opvolger van Glenmorangies "Artisan Cask" en is steviger en complexer met een langere rijpingstijd. Astar heeft een meer toegankelijke en lichtere stijl met mooie frisse kenmerken van bloemen en citrus. "Astar" komt uit het Gaelic en betekend zoveel als "Reis" wat symbool staat voor de lange reis die Glenmorangie heeft gemaakt om deze vatted malt tot stand te brengen. De gebruikte whiskyvaten zijn van Ozark eikenhout, afkomstig uit de bergen van Missouri in Amerika. Kenmerkend voor deze traag groeiende houtsoort is de poreusheid. Deze poreusheid zorgt voor een snellere smaakafgifte van het hout aan de spirit. De vaten worden ongeveer 3 jaar in de buitenlucht gedroogd en zijn getoast van binnen.

Een interessant whisky weetje:
het toasten van hout zorgt voor de afgifte van vanille aroma's.


Wood Management:
Glenmorangie bracht als één van de eerste de eigen whisky als single malt uit. En ook is ze pionier op het gebied van wood finishes. De distilleerderij van Glenmorangie heeft een eigen bron met zeer mineraalrijk en hard water en beschikt over de hoogste distilleerketels. De whisky is licht en door de nabijheid van de zee ook wat ziltig. Het resultaat is een fruitige, kruidige en zachte malt. Het wood management maakt vele varianten en daarmee veel verschillende soorten whisky mogelijk. De inspanningen worden met succes beloond, want in Schotland is Glenmorangie de meest gedronken malt.


Over Glenmorangie:
De beroemde Glenmorangie stokerij ligt aan de spoorlijn Inverness-Wick, vlak bij de A9 en de Dornach Firth, ten noorden van het plaatsje Tain. De distilleerderij heeft een bewogen verleden. Gedurende de gehele 17e eeuw werd er op de Morangie Farm illegaal gebrouwen en gestookt. In 1843 kreeg de stokerij een officiële status. In 1887 bezocht de whiskykenner Alfred Barnard de stokerij, hij beschreef het bedrijf later in zijn boek als het meest primitieve dat hij ooit had gezien. Kort daarop werd de stokerij verbouwd en kreeg ze als eerste verwarming. De oudste gebouwen komen nog uit die tijd. De NV Macdonald & Muir, eigenaar sinds 1921, kreeg in 1997 de naam Glenmorangie. Naast Glen Moray behoort sinds de naamsverandering ook de distilleerderij Ardbeg tot het concern. In 2004 zorgde de onderneming voor grote opschudding in de whiskywereld, door de firma met zijn subfirma's en merken te verkopen aan LVMH (Moët Hennesy Louis Vuitton), een wereldwijd concern voor luxe-artikelen, voor 300 miljoen pond.

De stookketels staan er gepoetst en glimmend bij...Geen opmerkingen:

Een reactie posten