dinsdag 21 mei 2013

Wemyss Single Cask Range - Serie 3


Wemyss stuurde mij weer een setje van 3 mooie samples uit hun laatste single cask range. De namen van de Wemyss Malts whisky's komen voort uit de betreffende geuren en smaken per whisky. Zo wordt elke botteling opnieuw geïdentificeerd en een unieke naam gegeven. De single cask serie heeft geen koude filtering doorstaan, is niet bijgekleurd en wordt standaard gebotteld op 46%. Stuk voor stuk zijn het weer juweeltjes!"Candied Fruit" is een echte Lowlander: Auchentoshan, jaar van distillatie is 1998 en gebotteld in 2013. "This barrel is bursting with flavours of crystalised fruit".
Voor mij is het alsof ik over de kermis loop met geuren van noten, marshmallows, suikerspinnen en gesuikerde amandelen, lekker hoor! In de smaak komen dezelfde aroma's los samen met wat witte peper, een mooie combi. De afdronk is kort. Al met al een heerlijk zoete whisky."Ginger Spice" is een Speysider, Glenrothes, jaar van distillatie is 1988 en gebotteld in 2013. "This butt has syrup and chocolate notes with a long spicy finish".
De gember en de spices dringen goed door in de neus. De chocolade verzacht de geur wat. Dit is een olieachtige whisky, die de mond geheel bedekt, lekker! Ik proef stroop, kruidenkoek en chocolade. De afdronk is gemiddeld waarin het kruidige overeind blijft staan."Chocolate Honeycomb" is een krachtige Islay, Bunnahabhain, gedistilleerd in 2001 en gebotteld in 2013. "This puncheon has sweet chocolate honeycomb and a slightly salty, allspice finish". De geur van honing en chocolade gaat hier heel mooi samen met het ziltige karakter van deze Islay, ik haal hier precies een Bunnahabhain uit met de typische metaalachtige geur. Het kruidige komt na de eerste slok sterk over maar gaat daarna over in de zachte smaak van honing. De afdronk is heerlijk lang en blijft lekker hangen.


Bouw van een geheel nieuwe distilleerderij:
Tot nu toe was Wemyss een bottelaar die whisky van andere distilleerderijen opkoopt en laat rijpen in eigen vaten. Er is heugelijk nieuws want begin dit jaar is men begonnen met de bouw van een geheel nieuwe distilleerderij. Men verwacht eind dit jaar klaar te zijn en dan kan er gestart worden met een geheel eigen distillaat! Fantastisch nieuws Wemyss, van harte gefeliciteerd en veel succes gewenst!! Ik volg jullie op de voet en ben benieuwd naar de toekomstige Wemyss huismerk whisky :-)


"The Wemyss family is delighted to announce that it will shortly begin building a new single malt whisky distillery and visitor centre by Kingsbarns, Fife, Scotland. Approximately 6 miles from St. Andrews, The Kingsbarns Distillery will be built within sight of the world-famous Kingsbarns championship golf course. You'll have to wait a few year's to sample the whisky! (photographer John Giustina )"

Over de familie Wemyss:
Wemyss is een hele oude adelijke Schotse familie uit “the Kingdom of Fife”, zij bewonen sinds het jaar 1300 het kasteel Wemyss. Het kasteel bevind zich bovenop een rotspartij met aan de achterkant uitzicht op Edinburgh. In deze rotspartij is een grottenstelsel, die vroeger werd gebruikt als schuilplaats voor de christelijke missionarissen. De familie is al heel lang actief in de wijnwereld. Zij bezitten zowel een Frans als Australisch wijnhuis. Sinds een aantal jaren zijn zij ook verantwoordelijk voor Wemyss Vintage Malts.
De naam "Wemyss" komt van het gallische woord "uaimh" wat "grot" betekend.

Het was John Haig die in het begin van de 19e eeuw de eerste distilleerderij bouwde
op het Wemyss landgoed. Tot op de dag van vandaag wordt gerst van het landgoed Wemyss geprezen door de toonaangevende Schotse distilleerderijen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten