maandag 10 juni 2013

Caol Ila 18 jaar


type whisky: Islay Single Malt, 18 jaar
percentage: 43%
kleur: licht goud
geur: fruit, menthol, vanille, zachte plantaardige rook, een typische Caol Ila
smaak: complex, zachte turfsmaak, cederhout, geweldige balans tussen turf en fruit
finish: een lange heerlijke afdronk met wederom mooie zachte rooktonen

Het merendeel van de Caol Ila 18 jaar wordt gebruikt voor de Blue Label van Johnnie Walker. Je zult deze single malt dan ook niet bij elke slijter tegen komen, je moet er echt even naar op zoek.

Mijn ervaring:
Mijn whisky maatje Tom is een echte whisky anorak en tijdens een proefsessie bij hem thuis kwam ik onder andere in contact met deze mooie Caol Ila. Tom bedankt!

Van alle (tot nu toe geproefde) Islay whisky's is deze mijn absolute favoriet. De voor Caol Ila zo typische geuren en smaken van plantaardige rook en menthol komen ook in deze 18-jarige weer heel mooi naar voren. Wel is goed te merken dat door de lange rijpingstijd de turf en rook meer uitgebalanceerd is en daardoor complexer en zachter is. De jongere Caol Ila's zijn wat agressiever qua turf en rook. De afdronk is heel lang en aangenaam. Een absoluut juweeltje deze 18-jarige!Over de distilleerderij:
In het zicht van het nabijgelegen eiland Jura ligt aan een kleine baai de stokerij Caol Ila. Ze ligt in de buurt van Port Askaig en is over land alleen bereikbaar via de weg die naar zee loopt. De zee-engte Sound of Islay, waar de distilleerderij naar is vernoemd, is door de stroming op deze plaats zeer gevaarlijk. Het gebouw dateert van 1846 en kwam in 1863 in bezit van Buloch, Lade en Co. In 1930 werd de stokerij door de DCL overgenomen. De DCL werd onderdeel van UD, kwam later bij UDV en maakt nu deel uit van het drankconcern Diageo. Vroeger meerden de schepen direct af aan de pier van de stokerij en werk de whisky rechtstreeks vanaf hier verscheept. Tegenwoordig gebruikt men vrachtwagens voor het transport, die dan met de veerboot naar het vasteland worden gebracht. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd de distilleerderij grondig verbouwd en kreeg ze een nieuw still house. Tegenwoordig zijn er zes distilleerketels. Aan de voorzijde heeft de stokerij veel ramen, met uitzicht op de toppen van de Paps of Jura. Lange tijd kon men de whisky als single malt alleen kopen bij gespecialiseerde zaken of direct bij de distilleerderij. De malt werd wel naar Italië geëxporteerd. Pas toen Diageo de whisky opnam in de Flora & Fauna-serie was er gemakkelijker aan te komen. Vanwege zijn grote populariteit is de Caol Ila nu opgenomen in de rij van de Classic Malts.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten