zaterdag 5 oktober 2013

Nosing & Tasting door Whisky Oss


Het was weer eens hoog tijd om een whisky proeverij bij te wonen. Dit keer was het een ware thuiswedstrijd voor mij want deze proeverij werd georganiseerd in Oss, jawel! Samen met de vriendenclub gingen we op het fietsje naar restaurant-zaal 't Putje. Een prachtige locatie voor dit soort aangelegenheden. Bij aankomst werden we al direct verwelkomt door Jurgen Zeegers, eigenaar van slijterij Caves Hubert en mede-organisator van deze avond.

Initiatiefnemers van deze mooie avond waren Jeroen van Gaalen en Peter van Leeuwen van "Whisky Oss", de Osse whiskyclub, een club die nog maar sinds kort bestaat maar veel moois in petto heeft. Ik ben blij met een whiskyclub in Oss en aan de opkomst van de proeverij te zien denk ik dat meer mensen daar zo over denken. Er waren maar liefst 90 man komen opdagen!! We zouden die avond 9 verschillende whisky's te proeven krijgen. Er ging bij mij al snel een rekensom door het hoofd (90x9=810 glazen... hebben ze wel genoeg glazen??) Bij binnenkomst kregen we als "opwarmertje" een mooie bourbon: Buffalo Trail, heerlijk zacht, een typische bourbon. Al gauw bleek dat deze bourbon eigenlijk whisky nummer 10 was, het beloofde een mooie avond te worden...


Brand Ambassador Cees van der Biezen vertelde vol passie over de te proeven whisky's en het productieproces daarvan. Gekleed in een schotse kilt en een ietwat ruig uiterlijk leek hij een echte schot :-) Een mooie selectie whisky's trouwens ook, van verschillende regio's uit Schotland en een paar mooie Japanners.


Wat hebben we geproefd:

- Tomintoul 16 jaar
- Tomintoul Peaty Tang
- Glencadam 12 jaar port finish
- Auchentoshan Three Wood
- Yamazaki 12 jaar
- Hakushu 12 jaar
- Glen Garioch 12 jaar
- Bowmore 10 jaar tempest cask batch 4
- Bowmore darkest 15 jaar

Favoriet bij mij was de Bowmore darkest 15 jaar en de Hakushu 12 jaar.

Het was een fantastische avond met naast veel lekkere whisky's ook nog veel lekkere hapjes daarbij, er was zalm, gerookte zalm, verschillende soorten kaas, verschillende soorten vlees en chocolade en brokjes karamel. Bij elke whisky kon weer wat anders worden gegeten en oohh wat was het lekker allemaal. In mijn vriendenclub zitten twee heuse bierbrouwers dus enige kennis over brouwen en destilleren was aanwezig en er werd dan ook volop gesproken over de verschillende productie processen.

Whisky Oss, een club om in de gaten te houden: www.whiskyoss.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten