zaterdag 2 november 2013

Hibiki 12 jaar


Percentage: 43%
Neus: te veel geuren om op te noemen, een complete fruitschaal aan geuren, heerlijk!
Mond: vettig, dik en stroopachtig, zoet en licht kruidig (pepertje en kruidnagel).
Afdronk: blijft lekker hangen in de mond en zorgt voor een lange afdronk.

Van het japanse huis Suntory komt deze mooie blend. Suntory heeft 5 masterblenders in dienst en het verhaal gaat dat ten minste één van die masterblenders een eigen chefkok in dienst heeft die al jarenlang elke dag weer opnieuw exact hetzelfde gerecht klaarmaakt om ervoor te zorgen dat het smaakpallet van de blender altijd hetzelfde is en nooit afwijkt. Rare jongens die Japanners zul je denken maar door deze toewijding en discipline zijn wel de mooiste Japanse whisky's tot stand gekomen.


Zo ook deze Hibiki 12 jaar, het is een blend bestaande uit diverse single malts van Yamazaki en Hakushu en een graanwhisky van Chita, allen ook afkomstig van het huis Suntory.

De mooie decanteer en het handgemaakte rijstpapier wat is gebruikt als etiket maakt dit een elegant en luxueus uitziende whisky. Elegant is deze zeker want al bij het openen van de fles ruik je direct al heel veel fruit, gepaard met wat zoete nougat. Dit is een soepele en extreem zachte whisky met een fraaie fruitneus. Het mondgevoel mag er ook wezen, de vettige dikke spirit blijft lekker hangen in de mond.

Hibiki staat voor harmonie. Net als de oudere Hibiki's wordt deze 12-jarige eerst gelagerd op vaten waarin de Japanse pruimenlikeur "Umeshu" heeft gezeten, waarna het een filtering ondergaat door houtskool. Dit houtskool is afkomstig van bamboe en deze filtering zorgt voor de enorme zachtheid van de whisky.

Naast deze 12 jaar oude Hibiki zijn er ook nog de 17, 21, en 30-jarige. De 12 en de 17 jaar oude zijn nog enigszins betaalbaar maar 1200 euro neertellen voor de 30-jarige is mij toch wel iets te gortig!

De mooie decanteer fles wordt na lediging zeker niet weg gegooid :-)

3 opmerkingen:

 1. Ik heb deze Hibiki 12 ook en kan je zeggen dat ook ik geen spijt heb van deze aankoop.
  Echt een prachtige blend!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben benieuwd naar deze Hibiki. De 30 jarige heb ik laatst gesignaleerd op Schiphol voor maar liefst 1250 eurootjes... Dat gaat wel heel ver.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja deze is erg lekker, zeer zeker een hele mooie blend in een mooie fles!

  BeantwoordenVerwijderen