dinsdag 7 oktober 2014

Familie solera fles


Zie hier mijn zelf samengestelde fles vol met diverse soorten whisky's,
geblend volgens het solera systeem.

Wat houdt het Solera systeem dan precies in? Wikipedia zegt daar het volgende over: "Vaten met het product liggen in liggende positie in rijen gestapeld. In de bovenste rij zit het jongste, in de onderste rij het oudste product. Stap 1, Gedurende het jaar wordt er uit de onderste vaten een deel afgetapt om te worden gebotteld. Stap 2, Het afgetapte deel wordt nu bijgevuld uit de rij vaten die hier bovenop ligt. Stap 3, Vervolgens wordt deze rij weer aangevuld uit de rij die daar weer bovenop ligt, enzovoort. De bovenste rij wordt tot slot bijgevuld met het jongste product. Doordat het resultaat een mengvloeistof van vele jaren kan zijn, wordt de smaak en het karakter van het eindproduct heel constant gehouden."


Wat met wijn kan dat kan met whisky natuurlijk ook, ha! Het enige wat je moet doen is een fles vullen met diverse whisky's en zodra deze vol is er een dram uit drinken en er daarna weer een nieuwe dram aan toevoegen, zo simpel is het. Ik kwam op dit idee door onze welbekende whisky vriend Ralfy Mitchell van Ralfy.com

Nieuwsgierig? Bekijk dan eens zijn filmpje (whisky review 311) waarin hij op zijn eigen manier uitlegt hoe dit mooie systeem werkt!

De proefnotities van deze unieke "once in a lifetime" fles:
Een enorme diversiteit aan geuren, een beetje stoffig als een schoorsteen maar met een zoet centrum: citrus, honing, fruit en vanille. Verder ruik ik zoete tabak waarbij de zeelucht en turf om het hoekje loeren. Mooi, heel mooi!!

Na toevoeging van wat water breekt de ziltige zeelucht en de turfrook pas goed door, waarbij het Ardbeg karakter duidelijk naar voren komt. Een erg complexe neus waarin elke keer weer wat nieuws is te ontdekken.

Zo complex als de neus is zijn ook de smaken, ze arriveren vrij snel al na de eerste sip. In het smaken pallet vind ik o.a. bloemen en een heideachtige turf (Highland Park?), veel fruit is ook aanwezig en op de achtergrond zijn ook nog wat noten aanwezig. De smaak ontwikkelt zich redelijk snel.

De finish is vrij kort tot middelmatig, wellicht zitten er teveel smaken door elkaar heen?

Het percentage van deze whisky weet ik zo niet, ik schat dat deze zo om en nabij de 45% zal liggen. Het mooie van het Solera systeem is natuurlijk dat je je eigen huis-whisky maakt waarbij de samenstelling beetje bij beetje elke keer veranderd. Het is een echte blend waarbij alle minder fijne geuren en smaken door de tijd heen verdwijnen. Het DNA van deze whisky zal echter nooit wijzigen, zit er eenmaal een bepaalde whisky soort in dan zal deze er altijd in blijven!

Enthousiast geworden en wil je zelf ook een fles samenstellen? Ik raad het je aan, het is iets unieks!


Wat er tot nu toe in zit:
- Ardbeg Uigeadail 54,2%
- Bruichladdich Laddie Ten 10y 46%
- Bunnahabhain 12y 46,3%
- Cardhu 12y 40%
- Compass Box Hedonism Grain Blend
- Glencadam Port Finish 12y 46%
- Glendower Port Finish 15y 43%
- Glenfiddich 12y 40%
- Glen Garioch 15y (old bottling) 43%
- Hazelburn CV 46%
- Hazelburn 12y 46%
- Highland Park 14y 53,5%
- Highland Park 1998 40%
- Highland Park Drakkar 40%
- Highland Park Leif Eriksson 40%
- Higland Park Thor 16j 52%
- Lagavulin 16y 43%
- Oban 14y 43%
- Pig's Nose 40%
- Scapa 16y 40%
- Shackleton Zuidpool whisky 47,3%
- Sheep Dip Blend 40%
- Sheep Dip Old Hebridean 1990 34y 40%
- The Arran 14y 46%
- Tullibardine Aged Oak 40%
- Tweeddale Blend Batch 2 46%


En daar kan nog veel meer bij....

Slainte whiskyvrienden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten