vrijdag 3 oktober 2014

Whisky... een oude mannen drankje?


De afgelopen jaren heeft ons welgeliefde levenswater enorm aan populair gewonnen in Nederland. Dit is mede te danken aan de enorme verscheidenheid aan social media communities, whisky forums en whisky clubs. Een aantal van deze Nederlandse whiskyclubs bestaan al jaren maar de laatste jaren zijn er een behoorlijk aantal clubs bijgekomen. Door het land heen zijn er ook steeds meer en steeds vaker verschillende whisky tastings bij te wonen. Door deze enorme toename is ook het kennispeil van de Nederlandse whiskyliefhebber erg hoog te noemen. In de onlangs verschenen documentaire "Nederland Whiskyland" wordt zelfs gesuggereerd dat de gemiddelde Nederlander meer kennis heeft van whisky dan de gemiddelde Schot. Dat laatste betwijfel ik maar goed, er zal toch wel een kern van waarheid in zitten.

Ik heb mij vaak afgevraagd waarom nu juist whisky zo ontzettend populair is? Rum en cognac zijn toch zeker ook hoge kwaliteit spirits? Ik heb bijna de mijlpaal leeftijd bereikt van 40 jaar maar ik kan me nog goed herinneren dat ik toch raar werd aangekeken zo'n 10 jaar geleden als ik een whisky bestelde, dat was toch zeker een oude mannen drankje, dat dronk je toch niet!?


Wat maakt whisky dan tot de zo ontzettend populaire drank van de laatste jaren? Het echte antwoord op deze vraag heb ik nog niet gevonden maar ik heb wel het sterke vermoeden dat de mannelijke aantrekkingskracht tot whisky tot stand is gekomen door onder andere de Schotse ruigheid van het land, de mystieke verhalen omtrent de oude distilleerderijen, de stoere Schotse kilts, de mooie Schotse taal en de eigengereidheid van het Schotse volk. De belangrijkste oorzaak ligt volgens mij bij onze waardering voor echte kwaliteit. Qua consumptie zijn wij ons er steeds meer van bewust wat goede kwaliteit is en vooral ook wat goede kwaliteit kost. Dit besef is dankzij het internet in Nederland steeds groter geworden. Als whisky-liefhebber is het dan ook niet raar om voor echte kwaliteit wat dieper in de buidel te tasten.

Nog maar net bekend in de boeiende whisky-wereld? Neem dan bijvoorbeeld eens een kijkje op www.whiskyoss.nl of op www.ralfy.com

Haggis, Stonehenge, doedelzakken, Loch Ness, Braveheart en de schotse kilt zijn allemaal stoere voorbeelden van wat onze mannenharten sneller doet kloppen en daar hoort een goed glas van het ons zo welbekende levenswater natuurlijk bij!


Slainte maltmates!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten